Anthonis Peter Wouter Nouwen

Mannelijk ca. 1539 - 1622  (83 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Anthonis Peter Wouter Nouwen is geboren circa 1539 (zoon van Peter Wouter (Walter) Nouwen (van Beeck) en Anna Hendrick Andries Huijben); is gestorven op 7 dec 1622.

    Aantekeningen:

    is omstreeks 1530 geboren. Hij werd priester en was in 1556 koster van Emblem bij Lier, vermoedelijk slechts nominaal. Vervolgens woonde hij tot in 1569 te Lier, waar hij een officie en een kapelanie bezat. In 1558 deed hij een eerste gooi naar de erfenis van heer Ghijsel Back: de patroon van het Bacx-koorke te 's-Hertogenbosch had hem bij de begiftiging met een van de beneficies gepasseerd door zijn eigen zoon ermee te beschenken.


    Nouwen werd in het gelijk gesteld, nam genoegen met een jaarrente. In 1569 ruilde hij met Peter Daemis de cantorij voor zijn Kruiskoor in de Sint-Gummaruskerk te Lier. Wegens de oorlogsomstandigheden vestigde heer Anthonis zich in 1579 te 's-Hertogenbosch, waar hij een jaar later alsnog een van de porties van het Bacx-koorke wist te verwerven, zodat hij twee aandelen in de erfenis van Ghijsel Back op zijn naam had staan. Bij het beneficie behoorde een huis op de hoek van de Clarastraat en de Papenhulst, dat hij betrok. Sinds 1599 woonde hij, meer op stand, in de Peperstraat. Hij werd lid van de Illustre Lieve-Vrouwebroederschap. In de Sint-Janskerk was hij sextariër, dat is bestuurslid van de vereniging van beneficianten. In 1610 deed hij ten gunste van zijn neef Adriaen Schellekens afstand van de cantorij van Hilvarenbeek. Bij wijze van afscheid schonk hij de kollegiale kerk aldaar drye stoelen inden hoogen choor alhyer, nae heysch vander plaetsen (...) te heten maecken. Later schonk hij de cantorij nog een zilveren broche („broedsie") ter waarde van ƒ90, die bij belangrijke gelegenheden door de cantor moest worden gedragen.


    Anthonis Nouwen verschijnt in de bewaard gebleven stukken vooral als bankier of geldschieter. Tientallen malen leende hij bedragen uit, veelal aan Hilvarenbeekse dorpsgenoten.


    In 1619 had heer Antonis twee studiebeurzen gesticht ten behoeve van scholieren aan het Bossche jezuïetencollege. Als eerste bursaal kwam in aanmerking wie zijn naaste in bloedverwantschap was, ontbrak zo'n kandidaat, dan kon de beurs worden vergeven aan iemand uit Hilvarenbeek, op de laatste plaats aan iemand van elders. De kandidaat moest gezond zijn van lichaam en geest en goed kunnen lezen en schrijven. Was hij twaalf jaar, dan moest hij bij de rector van het college of de prefekt van de school een gelofte van trouw afleggen in het Latijn of 'Teutoons'. Dagelijks moest hij voor de stichter diverse gebeden zeggen. Deed hij niet zijn best, was hij onvoldoende studieus of vroom, dan kon de beurs worden ingetrokken. Had de scholier vijf jaar goed geleerd en was hij bovendien van den bloede, dan mocht hij nog twee jaar filosofie en twee jaar theologie studeren aan de universiteiten van Leuven of Dowaai. Te 's-Hertogenbosch moesten de bursalen worden ondergebracht bij goede katholieken, te Leuven in het Standonck-college (voor arme studenten) of in de pedagogie 'Het Varken', te Dowaai in het college van Maria Maagd of het koninklijke seminarie. Bij vakatie van een der beurzen moest de plebaan van Hilvarenbeek in de kerk drie maal een oproep aan leergierige familieleden laten doen. Nouwen bestemde voor de beurzen elf rentebrieven, die samen een jaarlijks inkomen van ƒ 114:12:8 opleverden, dat is ƒ 57:6:4 per bursaal. Het fonds vermeerderde hij in 1622 met twee renten van elk ƒ 6:5:0. Om alle bescheiden verantwoord te kunnen bewaren, gaf Anthonis Nouwen aan de kollatoren of beheerders van de beurzen de groene kist, waarin hij alle akten en retro-akten betreffende de Hilvarenbeekse cantorij en het Bossche Bacx-koorke bewaarde, et plura alia que omnia testator magno labore in predicta cista collegit et congregavït.


    Als eerste bursalen wees Nouwen zijn neven Claes Andries Nouwen en Adriaen Jan Schellekens (zoon van zijn zus Anneken) aan. Aan genoemde Adriaen en Claes, alsmede aan zijn neef mr Marten Henrick Nouwen liet hij alle boeken, geschreven of gedrukt. Andere legaten gingen naar Catharina Lambert Moonen103 (kleindochter van zijn zus Anneken), non in den Wijmelenberch ('Windmolenberg') te 's-Hertogenbosch. Naar het Elizabethkonvent Achter de Tolbrug ging ƒ 5 eens 'voor een recreatie', -zijn nicht Marie Wouter Nouwen was daar non. Ten slotte kregen de clarissen te Boxtel ƒ 7, de 'svesteren' (zwartzusters) te 's-Hertogenbosch ƒ 3 en het Mariënborchklooster aldaar op de Uilenburg ƒ 3. De zusters van Orthen, in wier klooster zijn nichten Anneken en Mariken Adriaen Nouwen verbleven, bedacht hij met een 'recreatie' van ƒ3; Anneken kreeg bovendien de tocht in 15 lopen rogge erfelijk. Heer Anthonis was niet alleen maar familieziek, hij dacht ook aan zijn dienstmeid, Dingen Roelants van Breda: als zij hem bij zijn overlijden nog diende, kreeg zij een bed met twee lakens en een beddesprei, afbeeldingen van de kruisiging en de verrijzenis, een ijzeren kookpot, de groene ronde tafel in haar kamer, twee tinnen schotels uit de beste te kiezen et togam suam confectam more togarum Buscoducerisium, zijn tuniek gesneden naar de Bossche mode. In zijn testament van 1620 had Anthonis Nouwen over zijn begrafenis het volgende bepaald: eligens locum sepulturae suae ante capellam Salvatoris per quodam dominu Giselbertum Back in dicta ecclesia cathedrali sancti Johannis Evangeliste fundatam, sub lapide quem ipse testator vivus ibidem collocavi curavit (hij kiest zijn begraafplaats voor de Salvatorkapel, gesticht door heer Ghijsel Back in genoemde kathedrale kerk van Sint Jan, onder een steen die hij uit voorzorg tijdens zijn leven uitkiest). Op de dag van de uitvaart en de dertig daaraanvolgende dagen moesten requiems worden gecelebreerd in het Bacx-koor, terwijl twee wassen kaarsen van elk een half pond moesten worden gebrand, een aan het hoofd- en een aan het voeteneinde. De psalmen 'Miserere' en 'De profundis' moesten dan worden gezongen. Voorts stichtte hij een jaargetijde voor zichzelf en zijn ouders, -bestaande uit een requiemmis, waarbij een zwarte rouwbaar was opgesteld, drie kaarsen werden gebrand en 'Miserere' en 'De profundis' werden gezongen-, en twee passiemissen. Ten slotte vermaakte hij het Bacx-koor zijn kazuivel met het rode kruis, zijn stola, manipel, albe, bovenmantel en singel.


    In de bijlage zullen de perikelen rond het graf van heer Anthonis Nouwen worden verhaald.


Generatie: 2

  1. 2.  Peter Wouter (Walter) Nouwen (van Beeck) (zoon van Wouter (Walter) Peter Nouwen en Aleidis (Aleyt) Hendrick Metten (Vermetten)); is gestorven na 1573.

    Aantekeningen:

    Peter walter Nouwen van Beeck

    http://gw1.geneanet.org/index.php3?b=explorador&lang=nl;p=peter+walter;n=nouwen



    verkocht in 1528 een rente, die zijn vader aencomende ende verstorven was van Willem


    Berthen, synen oem, ende danderen vierendeel Willem Nouwen toebehoert.


    Daaruit valt op te maken, dat de broers Willem en Wouter Peter Nouwen hadden geërfd van hun oom Willem


    Berthen.


    In 1528 naderde Willem Nouwen hetgeen Peter Wouter


    Nouwen, syn neuc, verkocht had.


    In 1531, op 20 februari, des Maendaghs, doen die hanen vochten, verkocht Peter een derde in


    43 lopen rogge erfpacht, geërfd van zijn vader, ooit geloofd te betalen aan Mathijs geheten Nouwen en zijn vrouw Heylwich Jans van Spreuwel.


    Ook uit zijn vaders erfenis kwam het zesde deel van een huisje aan het Slibbroek in de herdgang van de Voort,


    dat hij in 1531 verkocht; een jaar later verkocht hij een huis met hof en aangelag in de herdgang van de Veldhoven.


    Peter Wouter Nouwen was minstens sedert 15-27-90 gehuwd met Anna Henrick Andries uit Riel, een dochter van Henrick Andries Huyben en Yda Cornelis Goyaerts. In 1573 gaven zij de tocht in hun goederen aan hun kinderen. Kort daarna zal Peter zijn gestorven; Anna leefde nog als zijn weduwe in 1578

    Peter is getrouwd met Anna Hendrick Andries Huijben vóór 1530. Anna (dochter van Hendrick Andries Huijben en Yda Cornelis Goijaerts) is geboren in in Riel, Eindhoven; is gestorven na 1578. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Anna Hendrick Andries Huijben is geboren in in Riel, Eindhoven (dochter van Hendrick Andries Huijben en Yda Cornelis Goijaerts); is gestorven na 1578.

    Aantekeningen:

    1527 - 1 aug - Peter Wouter Nouwen verkoopt een rente die zijn vader 'aencomende ende verstorven was van Willem Berthen synen oem, ende danderen vierendeel Willem Nouwen. Daaruit valt op te maken dat de broers Willem en Wouter Peter Nouwen hadden geërfd van hun oom Willem Berthen.


    1527 - 26 sep - Vermelding van Peter Nouwen gehuwd met Anna Henrick Andries dochter van Henrick Andries Huyben en Yda Cornelis Goyaerts uit Riel.



    1528 - 3 jan - Willem Nouwen 'nadert hetgeen Peter Nouwen syn neve' verkocht heeft.



    1531 - 20 feb - 'Des Maendaghs doen die hanen vochten' verkoopt Peter Nouwen een derde 'in 43 lopen rogge erfpacht, geërfd van zijn vader, ooit geloofd te betalen aan Mathijs geheten Nouwen' en zijn vrouw Heylich Jans van Spreuwel.


    1531 - 30 mrt - Peter Nouwen verkoopt het zesde deel van een huisje aan het Slibbroek in de herdgang de Voort afkomstig van zijn vader.



    1573 - 7 feb - Peter Nouwen en zijn vrouw Anna Henrick Andries dragen de 'tocht' van hun goederen gelegen te Hilvarenbeek over aan hun kinderen



    1578 - 26 apr - Anna Henrick Andries wordt vermeld als weduwe van Peter Nouwen.

    Aantekeningen:

    Kinderen/Children ;

    1: Anneke Peter Wouter Nouwen (* )


    2: Peter Peter Wouter Nouwen (* )


    3: Wouter Peter Wouter Nouwen (* )


    4: Adriaen Peter Wouter Nouwen (* ,+ 1620 )


    5: Anthonis Peter Wouter Nouwen, Geb./Born Ongev/About 1530 ,Koster(te Emblem bij Lier)

    Kinderen:
    1. Peter Peter Wouter Nouwen is geboren circa 1536 in Hilvarenbeek.
    2. Anneke Peter Wouter Nouwen is geboren circa sep 1536 in Hilvarenbeek.
    3. 1. Anthonis Peter Wouter Nouwen is geboren circa 1539; is gestorven op 7 dec 1622.
    4. Wouter Peter Wouter Nouwen is gestorven in jan 1620 in Hilvarenbeek.
    5. Adriaen Peter Wouter Nouwen is geboren in in Riel, Eindhoven; is gestorven in jan 1620 in Hilvarenbeek.
    6. Henricxken Peter Wouter Nouwen
    7. Aleyt Peter Nouwen (van Beeck) is gestorven in 1606.
    8. Cornelis Peter Nouwen is gestorven in 1606.
    9. Jan Peter Nouwen is gestorven circa 1561 in Riel.


Generatie: 3

  1. 4.  Wouter (Walter) Peter Nouwen is geboren circa 1465 (zoon van Peter Willem Nouwen en Katheline); is gestorven in 1527.

    Aantekeningen:

    1489 - Henrick Sleddden 'dingt' tegen Gherit Cleys Otten en Wouter Nouwen betreffende 'van ruymingen te hebbene van opghaende eycken hout'


    1508 - 24 feb - Pouwels Reinkes twist 'om eycken hout' met Wouter Nouwen.



    21 Apr.1523. „Is comen Wout(er) zn wilne Pet(er)cNouwen als ma(n) en(de) mo(m)boir Aleijt sijns


    wijfs, dochte(r) He(n)rick Wout(ers) Mette(n)calsulcken recht en(de) toesegg(inge) als sij hebben en hen toebehoren(de) is in een mudde roggen


    erff(elijck) en wilne meester Jan Backs hoer oemcgemaect heeft sijne wettige erfgenamen ... enz"

    Wouter is getrouwd met Aleidis (Aleyt) Hendrick Metten (Vermetten). Aleidis (dochter van Henrick Wouters {Back} Metten (Nouts) (Vermetten) (7c) en Jutta) is geboren circa 1460. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Aleidis (Aleyt) Hendrick Metten (Vermetten) is geboren circa 1460 (dochter van Henrick Wouters {Back} Metten (Nouts) (Vermetten) (7c) en Jutta).

    Aantekeningen:

    Algemeen Rijksarchief Brussel, Rekenkamer 45076, f CCCVII.

    Kinderen:
    1. Geertruid (Gertrudis) Wouter Peter Nouwen
    2. Juet (Jutta) Wouter Nouwen
    3. Marcelis Wouter {Nauwen} Nouwen
    4. 2. Peter Wouter (Walter) Nouwen (van Beeck) is gestorven na 1573.

  3. 6.  Hendrick Andries Huijben

    Hendrick is getrouwd met Yda Cornelis Goijaerts. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 7.  Yda Cornelis Goijaerts
    Kinderen:
    1. 3. Anna Hendrick Andries Huijben is geboren in in Riel, Eindhoven; is gestorven na 1578.


Generatie: 4

  1. 8.  Peter Willem Nouwen is geboren circa 1430 in Hilvarenbeek.

    Aantekeningen:

    http://www.xs4all.nl/~rude/ruud/kstekst.htm#I6995


    http://members.home.nl/ml.schellekens/kwartierstaat%20Max%20Schellekens%209-9-2006.htm



    Gemeentearchief's-Hertogenbosch, R 1222, f 39V, 1451/52. R 1227, f 386", 1456/57.

    Peter is getrouwd met Katheline. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Katheline

    Aantekeningen:

    http://users.telenet.be/henk.coolen/index.htm?genealogie/DatHtm/IDXO.HTM&5


    M : Peter Willem Nouwen, Geb./Born Ongev/About 1430 =>Codes==CDNr.47.232+94.596+LWNr.45.636+SchNr.86.340+87.288+MuNr.49.656+227.012+KokNr.72.644+MbNr.41.332+53.592==


    Huwt/Marr


    W : Katheline - =>Codes==CDNr.47.233+94.597+LWNr.45.637+SchNr.86.341+87.289+MuNr.49.657+227.013+KokNr.72.645+MbNr.41.333+53.593==


    Kinderen/Children ;


    1: Willem Peter Nouwen (* ~1460 )


    2: Wouter Peter Nouwen (* ~1460 ,+ 1527 )

    Kinderen:
    1. Willem Peter Nouwen is geboren circa 1460.
    2. 4. Wouter (Walter) Peter Nouwen is geboren circa 1465; is gestorven in 1527.

  3. 10.  Henrick Wouters {Back} Metten (Nouts) (Vermetten) (7c) is geboren circa 1415 in Hilvarenbeek (zoon van Wouter Willems Hendricks Vermetten (6h) en Geertruyt Henricx Back).

    Henrick is getrouwd met Jutta. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 11.  Jutta (dochter van Barthelmeeus).

    Aantekeningen:

    Heyliger Peter Cruijssaerts. Geboren ca 1475 (geschat).

    [Keulse ex-kapitein. Hij diende in de jaren 1511-1514 de stad 's-Hertogenbosch met een vendel en woonde daar in de herberg 'Het Hert' aan de Markt. Omstreeks 1516 vestigde hij zich te Goirle in de herberg 'Sint Jacob', die hij inmiddels geërfd had van zijn schoonouders de Sculenborchs. Tilburg Algemeen Protocol inv.nr 279, 1531-1532 (deel 1), 11 sept. 1531: Heijliger Cruijssaert als man van Dimpna dochter van wijlen Claeus Aelwijns heeft verkocht aan heer Jan Soffaerts, priester, een erfpacht van 3 lopen rogge uit een stuk land genaamd 'de Coudenberch', gelegen in de parochie van Goirle tussen: erfenis van Jan vanden Kerckhove een zijde de gemeijnt van Tilburg en Goirle ander zijde erfenis van Jan van Dordrecht een einde Welke erfpacht Claeus Aelwijns sCulemborchs gekocht had van Margriet dochter van wijlen Barthelmeeus Wouter Meeus, Gielis zoon van wijlen Peter Tijckelberchs, als man en Agnes, en Aert genaamd Nouts, hun zwager, als man van Jutta dochter van wijlen Barthelmeeus voorschreven, en welke Heijliger als man ut supra verstorven was van Claeus Aelwijns de vader van zijn vrouw] Overleden na 11-09-1531. Gehuwd met:

    Kinderen:
    1. 5. Aleidis (Aleyt) Hendrick Metten (Vermetten) is geboren circa 1460.