Hubertus Johannes Maria (Huub, Floribertus) van Bavel

Mannelijk 1923 - 2008  (84 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Hubertus Johannes Maria (Huub, Floribertus) van Bavel 
    Geboorte 4 jul 1923  Ginneken Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden 1 jun 2008  Eindhoven Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I13859  Nouwens-Piggen
    Laatst gewijzigd op 21 jan 2024 

    Vader Cornelus Antonius Maria van Bavel,   2 mei 1897, Breda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 5 mei 1975, Breda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (leeftijd 78 jaar) 
    Moeder HenriĆ«tte Johanna Maria van der Heijden,   26 sep 1888, Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 15 sep 1970, Breda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (leeftijd 81 jaar) 
    Huwelijk 1 nov 1920  Ginneken en Bavel Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Aantekeningen 
    Gezins-ID F5331  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Aantekeningen 
    • http://www.bhic.nl/genealogie/berne/Bavel,%20Hubertus%20Johannes%20Maria%20(Huub)%20van.htm


      Bavel, Hubertus Johannes Maria (Huub) van

      ne; float: none; font-weight: 400; color: #000000; font-style: normal; orphans: 2; widows: 2; display: inline !important; letter-spacing: normal; text-indent: 0px; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">Kloosternaam: Bavel, Floribertus van
      Norbertijn van de Canonie van Berne


       
      ; orphans: 2; widows: 2; letter-spacing: normal; text-indent: 0px; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">Ginneken 4-7-1923 - Eindhoven 1-6-2008



      xt-align: left;" dir="ltr">In Ginneken wordt Huub geboren op 4 juli 1923 als tweede zoon van Cornelis van Bavel en Henriëtte van der Heijden. Daags nadien ontvangt hij het Sacrament van het Doopsel en krijgt bij die gelegenheid de namen Hubertus Johannes Maria.


      Opleiding

      none; float: none; font-weight: 400; color: #000000; font-style: normal; orphans: 2; widows: 2; display: inline !important; letter-spacing: normal; text-indent: 0px; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">Na het Lager Onderwijs aan de R.K. Jongensschool doorlopen te hebben meldt hij zich als leerling van het Onze Lieve Vrouwe Lyceum te Breda, maar na het eerste studiejaar verhuist hij naar Heeswijk en wordt leerling van het Gymnasium Sint Norbertus (1936-1943).
      Op 17 september 1943 krijgt hij het witte kleed van onze orde en de kloosternaam Floribertus. Vanwege de oorlog is het noviciaat in de abdij en Siardus Tibosch is de novicemeester. De Kleine Professie volgt twee jaar nadien en drie jaar later de Grote Professie. Op bed legt hij die af, want een ziekte (pleuritis) houdt hem aan bed gekluisterd van juni 1948 tot de herfst van het volgende jaar. In die tijd volgt hij de theologie lessen dank zij een microfoon-lijn. De hogere wijdingen zijn vanwege zijn ziekte wat uitgesteld. Op 12 juni 1949 ontvangt hij de subdiakenwijding van Mgr. G. Cobben S.C.J. in Heesch bij Nijmegen. Mgr. Brems O.Praem wijdt hem tot diaken in de abdijkerk bij gelegenheid van de priesterwijding van zijn vier coursgenoten (25-7-1949). Mgr. W. Mutsaerts dient hem de priesterwijding toe in de kapel van de Kweekschool in 's-Hertogenbosch (17-12-1949).


      Leraar

      ne; float: none; font-weight: 400; color: #000000; font-style: normal; orphans: 2; widows: 2; display: inline !important; letter-spacing: normal; text-indent: 0px; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">Door zijn ziekte is alles enigszins vertraagd, maar daarna volgen de gebeurtenissen elkaar in sneltreinvaart op. Reeds in januari 1950 vertrekt hij op doktersadvies naar de abdij Rot-an-der-Rot. Hij versterkt er het kleine convent en doceert filosofie aan enkele medebroeders in opleiding. Daar is hij aanwezig bij de inkleding van de eerste twee Norbertus Schwestern, Adelheid en Mechtild op 1 mei 1950. In september van datzelfde jaar wordt hij benoemd tot leraar aan het Gymnasium in Heeswijk en in 1957 ook nog aan de Latijnse School in Gemert, waar hij Duits doceert. Beide functies eindigen in het najaar van 1958.


      Op zoektocht

      rm: none; float: none; font-weight: 400; color: #000000; font-style: normal; orphans: 2; widows: 2; display: inline !important; letter-spacing: normal; text-indent: 0px; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">Zijn ambities liggen blijkbaar ergens anders. Maar waar? Hij wordt medewerker van Foto-Studio Lucerna, een onderdeel van het Liturgisch Apostolaat. Na enkele jaren wordt die studio opgeheven. Maar Huub houdt er van over een levenslange belangstelling voor fotografie. Vele jaren is hij de fotograaf van de abdij.
      Vanaf 1951 tot 1969 is hij medewerker van Oostpriesterhulp voor het houden van bedelpreken in het weekend. Zo preekte hij tachtig keer in Duitse steden en vijftien keer in Nederland, België en Zwitserland. Op 9 december 1969 nam hij vrijwillig ontslag omdat hij van de problematiek was weggegroeid.
      Vermelding verdient het vele assistentiewerk. Aanvankelijk gaat hij per fiets of bromfiets naar de buurdorpen, Dinther, Veghel, Berlicum en Loosbroek. Dat werk gebeurt in de weekenden maar ook door de week en vaak in de vroege morgenuren. In 1968 haalt hij zijn rijbewijs en wordt de wereld groter voor hem.
      Hij is 21 jaar lang de vaste assistent van de St. Petrus parochie in Heesch. Zijn zilveren Priesterfeest wordt ook aldaar gevierd en als cadeau wordt hem een Rome reis aangeboden. Op den duur vindt hij dit werk toch te vrijblijvend en niet aan het parochieleven geëngageerd. Zo neemt hij afscheid van de parochie waar hij in de loop der jaren drie pastoors heeft gediend. Het is dan Allerheiligen 1989.
      Dr. Hugo Heijman is voor Huub een wegwijzer geweest. Op zijn voorstel begint Huub (september 1961) een opleiding aan de Rijksarchiefschool in Den Haag en vanaf 1962 is hij tevens stagiair aan het Rijksarchief in ’s-Hertogenbosch. Hij krijgt als werkstuk de inventarisatie van de uit de ruil met België ontvangen charters van de Cisterciënzerkloosters Mariënkroon en Mariëndonk. Deze studie- en stageopdracht sluit hij af met het behalen van het Rijksdiploma voor Wetenschappelijk Archiefambtenaar der Tweede Klasse (4 juli 1967). Na het overlijden van Dr. H. Heijman wordt Huub benoemd tot archivaris (30 november 1962) en ruim een jaar later tot conservator van het hospitium. Hij wordt lid van de Vereniging van Archivarissen in Nederland (24 april 1968) en in diezelfde tijd krijgt hij een deeltijdbaan als archivaris van het historisch archief van de Bossche Godshuizen. Deze functie eindigt 1 januari 1979. Intussen is hij lid geworden van de Historische Commissie van de Orde en redactielid van de Analecta Praemonstratensia (12 december 1970). Hij splitst het archief in het oud-archief (1134-1930) en een nieuw dynamisch archief vanaf 1930. Drs H. Peijnenburg wordt in 1987 aangesteld als archivaris van het nieuw archief.


      Archief, het slotje en het kunstpatrimonium

      word-spacing: 0px; text-transform: none; float: none; font-weight: 400; color: #000000; font-style: normal; orphans: 2; widows: 2; display: inline !important; letter-spacing: normal; text-indent: 0px; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">In deze driehoek heeft Huub zijn werkterrein gevonden. Hierover doceert hij aan de novicen en hierover publiceert hij. Hij heeft alles beschreven in een kleine levensbeschrijving. Hij telt 11 boeken waarvan hij de auteur of medeauteur is, 69 artikelen in het tijdschrift Berne, 12 recensies in Analecta Praemonstratensia en nog 28 artikelen elders gepubliceerd. In deze driehoek voelt hij zich thuis als een vis in het water en hij ondervindt de ondersteuning van meerdere medebroeders: Alphons v.d. Hurk, Gilbert v.d. Velden, Louis v.d. Meerendonk en broeder Evermodus van Tongerlo. Vele werkzaamheden heeft hij tijdig beëindigd, maar hier kan hij geen afscheid van nemen. Enkele dagen voor zijn dood zegt hij nog vijf jaar nodig te hebben om het werk te voltooien.


      Levensavond

      m: none; float: none; font-weight: 400; color: #000000; font-style: normal; orphans: 2; widows: 2; display: inline !important; letter-spacing: normal; text-indent: 0px; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">Op hoge leeftijd ondergaat hij een hartoperatie in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven. De complicaties van de operatie worden hem echter fataal. De abt Ward Cortvriendt dient hem op 31 mei 2008 het sacrament der zieken toe en daags nadien overlijdt hij in het ziekenhuis in aanwezigheid van zijn broer Jan, de abt, Emma Raming en enkele medebroeders. De afscheidsviering vindt plaats op 7 juni, waarna we hem te ruste hebben gelegd op het kerkhof van de abdij.