Hendrick Andries Huijben

Mannelijk


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabelles    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Hendrick Andries Huijben

    Gezin/Partner: Yda Cornelis Goijaerts. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Anna Hendrick Andries Huijben  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in in Riel, Eindhoven; is gestorven na 1578.


Generatie: 2

  1. 2.  Anna Hendrick Andries Huijben Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Hendrick1) is geboren in in Riel, Eindhoven; is gestorven na 1578.

    Aantekeningen:

    1527 - 1 aug - Peter Wouter Nouwen verkoopt een rente die zijn vader 'aencomende ende verstorven was van Willem Berthen synen oem, ende danderen vierendeel Willem Nouwen. Daaruit valt op te maken dat de broers Willem en Wouter Peter Nouwen hadden geërfd van hun oom Willem Berthen.


    1527 - 26 sep - Vermelding van Peter Nouwen gehuwd met Anna Henrick Andries dochter van Henrick Andries Huyben en Yda Cornelis Goyaerts uit Riel.



    1528 - 3 jan - Willem Nouwen 'nadert hetgeen Peter Nouwen syn neve' verkocht heeft.



    1531 - 20 feb - 'Des Maendaghs doen die hanen vochten' verkoopt Peter Nouwen een derde 'in 43 lopen rogge erfpacht, geërfd van zijn vader, ooit geloofd te betalen aan Mathijs geheten Nouwen' en zijn vrouw Heylich Jans van Spreuwel.


    1531 - 30 mrt - Peter Nouwen verkoopt het zesde deel van een huisje aan het Slibbroek in de herdgang de Voort afkomstig van zijn vader.



    1573 - 7 feb - Peter Nouwen en zijn vrouw Anna Henrick Andries dragen de 'tocht' van hun goederen gelegen te Hilvarenbeek over aan hun kinderen



    1578 - 26 apr - Anna Henrick Andries wordt vermeld als weduwe van Peter Nouwen.

    Anna is getrouwd met Peter Wouter (Walter) Nouwen (van Beeck) vóór 1530. Peter (zoon van Wouter (Walter) Peter Nouwen en Aleidis (Aleyt) Hendrick Metten (Vermetten)) is gestorven na 1573. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 3. Peter Peter Wouter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1536 in Hilvarenbeek.
    2. 4. Anneke Peter Wouter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa sep 1536 in Hilvarenbeek.
    3. 5. Anthonis Peter Wouter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1539; is gestorven op 7 dec 1622.
    4. 6. Wouter Peter Wouter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven in jan 1620 in Hilvarenbeek.
    5. 7. Adriaen Peter Wouter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in in Riel, Eindhoven; is gestorven in jan 1620 in Hilvarenbeek.
    6. 8. Henricxken Peter Wouter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    7. 9. Aleyt Peter Nouwen (van Beeck)  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven in 1606.
    8. 10. Cornelis Peter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven in 1606.
    9. 11. Jan Peter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven circa 1561 in Riel.


Generatie: 3

  1. 3.  Peter Peter Wouter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren circa 1536 in Hilvarenbeek.

    Aantekeningen:

    kreeg toen hij trouwde met Elyzabeth Martens Schellekens van zijn vader twee akkers te Riel. Zij was een dochter van Marten Willem Schellekens en van Margriet Dircks Thielmans geheten die Brouwer, die te Hilvarenbeek aan de Gemene Plaats woonden.


    1579 - 29 dec - Jan Merten Schellekens woont met zijn vrouw en kinderen in de herdgang van de Voort bij Maria-keske.


    1580 - Jan Marten Scellekens is baardscheerder aan de Voort te Hilvarenbeek

    Gezin/Partner: Elysabeth Marten Scellekens. Elysabeth (dochter van Marten Willem {Scelckens} Scellekens en Margriet Dierck Wouter Thielmans) is geboren in in Hilvarenbeek. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 4.  Anneke Peter Wouter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren circa sep 1536 in Hilvarenbeek.

    Gezin/Partner: Jan Merten Scellekens. Jan (zoon van Marten Willem {Scelckens} Scellekens en Margriet Dierck Wouter Thielmans) is geboren circa 1520. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 12. Margriet Jan Scellekens  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1557; is gestorven in 1625.
    2. 13. Martinus Becanus Scellekens  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 6 jan 1563; is gestorven op 24 apr 1624 in Wenen.
    3. 14. Adriaen Scellekens  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1576; is gestorven op 30 jun 1616 in Hilvarenbeek.
    4. 15. Jan Jan Merten Scellekens  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    5. 16. Elysabeth Jan Merten Scellekens  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in in Hilvarenbeek.

  3. 5.  Anthonis Peter Wouter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren circa 1539; is gestorven op 7 dec 1622.

    Aantekeningen:

    is omstreeks 1530 geboren. Hij werd priester en was in 1556 koster van Emblem bij Lier, vermoedelijk slechts nominaal. Vervolgens woonde hij tot in 1569 te Lier, waar hij een officie en een kapelanie bezat. In 1558 deed hij een eerste gooi naar de erfenis van heer Ghijsel Back: de patroon van het Bacx-koorke te 's-Hertogenbosch had hem bij de begiftiging met een van de beneficies gepasseerd door zijn eigen zoon ermee te beschenken.


    Nouwen werd in het gelijk gesteld, nam genoegen met een jaarrente. In 1569 ruilde hij met Peter Daemis de cantorij voor zijn Kruiskoor in de Sint-Gummaruskerk te Lier. Wegens de oorlogsomstandigheden vestigde heer Anthonis zich in 1579 te 's-Hertogenbosch, waar hij een jaar later alsnog een van de porties van het Bacx-koorke wist te verwerven, zodat hij twee aandelen in de erfenis van Ghijsel Back op zijn naam had staan. Bij het beneficie behoorde een huis op de hoek van de Clarastraat en de Papenhulst, dat hij betrok. Sinds 1599 woonde hij, meer op stand, in de Peperstraat. Hij werd lid van de Illustre Lieve-Vrouwebroederschap. In de Sint-Janskerk was hij sextariër, dat is bestuurslid van de vereniging van beneficianten. In 1610 deed hij ten gunste van zijn neef Adriaen Schellekens afstand van de cantorij van Hilvarenbeek. Bij wijze van afscheid schonk hij de kollegiale kerk aldaar drye stoelen inden hoogen choor alhyer, nae heysch vander plaetsen (...) te heten maecken. Later schonk hij de cantorij nog een zilveren broche („broedsie") ter waarde van ƒ90, die bij belangrijke gelegenheden door de cantor moest worden gedragen.


    Anthonis Nouwen verschijnt in de bewaard gebleven stukken vooral als bankier of geldschieter. Tientallen malen leende hij bedragen uit, veelal aan Hilvarenbeekse dorpsgenoten.


    In 1619 had heer Antonis twee studiebeurzen gesticht ten behoeve van scholieren aan het Bossche jezuïetencollege. Als eerste bursaal kwam in aanmerking wie zijn naaste in bloedverwantschap was, ontbrak zo'n kandidaat, dan kon de beurs worden vergeven aan iemand uit Hilvarenbeek, op de laatste plaats aan iemand van elders. De kandidaat moest gezond zijn van lichaam en geest en goed kunnen lezen en schrijven. Was hij twaalf jaar, dan moest hij bij de rector van het college of de prefekt van de school een gelofte van trouw afleggen in het Latijn of 'Teutoons'. Dagelijks moest hij voor de stichter diverse gebeden zeggen. Deed hij niet zijn best, was hij onvoldoende studieus of vroom, dan kon de beurs worden ingetrokken. Had de scholier vijf jaar goed geleerd en was hij bovendien van den bloede, dan mocht hij nog twee jaar filosofie en twee jaar theologie studeren aan de universiteiten van Leuven of Dowaai. Te 's-Hertogenbosch moesten de bursalen worden ondergebracht bij goede katholieken, te Leuven in het Standonck-college (voor arme studenten) of in de pedagogie 'Het Varken', te Dowaai in het college van Maria Maagd of het koninklijke seminarie. Bij vakatie van een der beurzen moest de plebaan van Hilvarenbeek in de kerk drie maal een oproep aan leergierige familieleden laten doen. Nouwen bestemde voor de beurzen elf rentebrieven, die samen een jaarlijks inkomen van ƒ 114:12:8 opleverden, dat is ƒ 57:6:4 per bursaal. Het fonds vermeerderde hij in 1622 met twee renten van elk ƒ 6:5:0. Om alle bescheiden verantwoord te kunnen bewaren, gaf Anthonis Nouwen aan de kollatoren of beheerders van de beurzen de groene kist, waarin hij alle akten en retro-akten betreffende de Hilvarenbeekse cantorij en het Bossche Bacx-koorke bewaarde, et plura alia que omnia testator magno labore in predicta cista collegit et congregavït.


    Als eerste bursalen wees Nouwen zijn neven Claes Andries Nouwen en Adriaen Jan Schellekens (zoon van zijn zus Anneken) aan. Aan genoemde Adriaen en Claes, alsmede aan zijn neef mr Marten Henrick Nouwen liet hij alle boeken, geschreven of gedrukt. Andere legaten gingen naar Catharina Lambert Moonen103 (kleindochter van zijn zus Anneken), non in den Wijmelenberch ('Windmolenberg') te 's-Hertogenbosch. Naar het Elizabethkonvent Achter de Tolbrug ging ƒ 5 eens 'voor een recreatie', -zijn nicht Marie Wouter Nouwen was daar non. Ten slotte kregen de clarissen te Boxtel ƒ 7, de 'svesteren' (zwartzusters) te 's-Hertogenbosch ƒ 3 en het Mariënborchklooster aldaar op de Uilenburg ƒ 3. De zusters van Orthen, in wier klooster zijn nichten Anneken en Mariken Adriaen Nouwen verbleven, bedacht hij met een 'recreatie' van ƒ3; Anneken kreeg bovendien de tocht in 15 lopen rogge erfelijk. Heer Anthonis was niet alleen maar familieziek, hij dacht ook aan zijn dienstmeid, Dingen Roelants van Breda: als zij hem bij zijn overlijden nog diende, kreeg zij een bed met twee lakens en een beddesprei, afbeeldingen van de kruisiging en de verrijzenis, een ijzeren kookpot, de groene ronde tafel in haar kamer, twee tinnen schotels uit de beste te kiezen et togam suam confectam more togarum Buscoducerisium, zijn tuniek gesneden naar de Bossche mode. In zijn testament van 1620 had Anthonis Nouwen over zijn begrafenis het volgende bepaald: eligens locum sepulturae suae ante capellam Salvatoris per quodam dominu Giselbertum Back in dicta ecclesia cathedrali sancti Johannis Evangeliste fundatam, sub lapide quem ipse testator vivus ibidem collocavi curavit (hij kiest zijn begraafplaats voor de Salvatorkapel, gesticht door heer Ghijsel Back in genoemde kathedrale kerk van Sint Jan, onder een steen die hij uit voorzorg tijdens zijn leven uitkiest). Op de dag van de uitvaart en de dertig daaraanvolgende dagen moesten requiems worden gecelebreerd in het Bacx-koor, terwijl twee wassen kaarsen van elk een half pond moesten worden gebrand, een aan het hoofd- en een aan het voeteneinde. De psalmen 'Miserere' en 'De profundis' moesten dan worden gezongen. Voorts stichtte hij een jaargetijde voor zichzelf en zijn ouders, -bestaande uit een requiemmis, waarbij een zwarte rouwbaar was opgesteld, drie kaarsen werden gebrand en 'Miserere' en 'De profundis' werden gezongen-, en twee passiemissen. Ten slotte vermaakte hij het Bacx-koor zijn kazuivel met het rode kruis, zijn stola, manipel, albe, bovenmantel en singel.


    In de bijlage zullen de perikelen rond het graf van heer Anthonis Nouwen worden verhaald.


  4. 6.  Wouter Peter Wouter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Hendrick1) is gestorven in jan 1620 in Hilvarenbeek.

    Gezin/Partner: Luijtken (Lutka) Claes van Trier. Luijtken (dochter van Claes Jan Dircks van Trier en Henricxken Jacob Peter Luijten) is gestorven op 6 nov 1629 in Hilvarenbeek. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 17. Lenaertken Wouter Peter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 18. Peterken Wouter Peter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    3. 19. Adrianus (Gualterus) Walteruszn Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1560; is gestorven in 1656.
    4. 20.  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  5. 7.  Adriaen Peter Wouter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren in in Riel, Eindhoven; is gestorven in jan 1620 in Hilvarenbeek.

    Aantekeningen:

    was gegoed te Riel en kreeg in 1573 van zijn vader een huis en hoeve aan de Beerten

    onder Hilvarenbeek. Hij trouwde met Kathelyn Claes van Trier uit Poppel.


    Te Hilvarenbeek overleed Adriaen in januari 1620 en Kathelyn in 1629.




    1566 - 12 feb - Adriaen Peter Nouwen woont te Riel.


    1573 - 7 feb - Van zijn vader krijgt Adriaen Peter Nouwen een huis en hoeve aan de Beerten onder Hilvarenbeek.

    Gezin/Partner: Katharina (Kathelyn) Claes Jan (Lyntken) van Trier. Katharina (dochter van Claes Jan Dircks van Trier en Henricxken Jacob Peter Luijten) is geboren in in Poppel, België; is gestorven in 1629. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 21. Andries Adriaen Peter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1565; is gestorven in aug 1618 in Hilvarenbeek.
    2. 22. Jan Adriaen Peter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 3 feb 1603 in Hilvarenbeek.
    3. 23. Henrick Adriaen Peter Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven vóór 1629.
    4. 24.  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    5. 25. Jenneken Adriaen Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is gestorven in 1603 in Poppel, België.
    6. 26.  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  6. 8.  Henricxken Peter Wouter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Hendrick1)

    Gezin/Partner: Peter Janss de Veth. Peter is geboren in in Riel, Eindhoven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  7. 9.  Aleyt Peter Nouwen (van Beeck) Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Hendrick1) is gestorven in 1606.

    Gezin/Partner: Jan Janss die Witte van Goirle. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  8. 10.  Cornelis Peter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Hendrick1) is gestorven in 1606.

    Aantekeningen:

    kocht in 1567 van zijn vader een huis en hof aan de Kleine Westerwijk onder Hilvarenbeek, verkocht in 1569 een huisje met hof in de Wouwerstraat en geloofde in 1590 een cijns te betalen uit zijn huis in de Gelderstraat.


    Hij noemde zich in 1600 84 jaar oud, maar dat moet overdreven zijn geweest. 


    Hij was gehuwd met Jenneken Frans van Nulant, weduwe van Jan Jan Mercx. Met Cornelis verkocht zij in 1584 de tocht inne een hofstadt, daer hy Cornelis een huys opgesteldt heeft, metten hoeve in de Gelderstraat aan Jan Willem Peter Nouwen en zijn vrouw Delyken Jan Mercx, haar dochter.


    In 1604 was zij als weduwe de gebruikster van de keucken nietten kelder ende oppercamer metten hoff van het huis op de hoek van de Paardenstraat en de Gemene Plaats, geheten het Gulden Cruijs.


    Van Cornelis is alleen een bastaarddochter bekend:


    A. Adriana Cornelis Nouwen was een bastaarddochter van Aleyt Lambrecht Henrick Kempen. In 1552 deed Cornelis Nouwen haar, mede ten behoeve van Adriana, een gelofte van 30 stuivers per jaar, hier oick inne voirsien, dat dese erffelycke rente nyet en sal moegen gelost worden naden dooi van Aleyten voerscreven, waarvoor Aleyt hem bekende dat hij haer voldaen heeft van haerder defloratiën ende vanden costen vanden cramen.


     

    Gezin/Partner: Jenneken Frans van Nulant. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  9. 11.  Jan Peter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Anna2, 1.Hendrick1) is gestorven circa 1561 in Riel.

    Aantekeningen:

    werd tussen Sint Jan 1540 en 18 maart 1543 door de kwartierschout van Oisterwijk beboet met 21


    stuivers: Van Janne Peeter Nauwens aen die Westerwyc, van dat hy des leymans knape ter Baeschot een bendige wonde hadde gesmeten.


    In 1561 verkochten zijn kollaterale erfgenamen zijn huis c.a. te Riel.


    Hij was getrouwd geweest met Jenneken, dochter van Cornelia Merten Aertss van den Kerchoeve.


     


     


     

    Gezin/Partner: Jenneken. [Gezinsblad] [Familiekaart]



Generatie: 4

  1. 12.  Margriet Jan Scellekens Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Anneke3, 2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren in 1557; is gestorven in 1625.

    Gezin/Partner: Lambrecht Claes Moonen. Lambrecht (zoon van Claes Henrick Moonen en Kathelijn Jans die Becker Goeijaertssoen) is geboren circa 1560; is gestorven circa 1618. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 13.  Martinus Becanus Scellekens Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Anneke3, 2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren op 6 jan 1563; is gestorven op 24 apr 1624 in Wenen.

    Aantekeningen:

    Martinus Becanus, te Hilvarenbeek geboren op 6 januari 1563 als zoon van de barbier Jan Merten Schellekens en van Anneken Peter Nouwen. Hij doorliep de kapittelschool, ging daarna op het jezuïeten col lege te Keulen en werd in 1581 aan de universiteit aldaar geïmmatriculeerd. In 1583 trad hij in bij de jezuïeten. Hij studeerde door in de theologie, waarin hij een doctorsgraad behaalde, en doceerde aan het gymnasium van Keulen en de universiteiten van Würzburg, Mainz en Wenen. Sedert 1620 was hij biechtvader van keizer Ferdinand, aan wiens hof te Wenen hij op 24 april 1624 aan een zware aanval van koliek overleed. Pater Becanus heeft talloze publikaties op zijn naam staan.


     


    Bots e.a. 1979, p. 623, no 4576. Sommervogel l, in voce en kolom 1108. Coppens IV, p.


    18. Schutjes IV, p. 599. Happel 1898. Duhr l, pp. 542-543 en 547-548; II, p. 217-225.


    Menologium l, p. 48-49. De Brouwer 1947, p. 37 Micholitsch 1966, kol. 229-23


  3. 14.  Adriaen Scellekens Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Anneke3, 2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren in 1576; is gestorven op 30 jun 1616 in Hilvarenbeek.

    Aantekeningen:


    De gerechtigden tot het Bacx-koorke in de Sint Jan tot de reductie van Den Bosch. drs. L. F. W. Adriaenssen, p28


    VI-46. Adriaen Schellekens, een volle broer van Martinus BecanusS. J. (Vl-44), is geboren in 1576 of 1577. In 1603 is hij magister getiteld eneen jaar later werd hij geadmitteerd als notaris te 's-Hertogenbosch.Hij werd in 1606 tot priester gewijd. In de Sint-Janskathedraal bezat hijhet altaar van het Venerabele Sacrament, maar hij vestigde zich alsvicecureyt te Hilvarenbeek, waar hij een altaar en de cantorij verwierf.Op 30 juni 1616 is heer Adriaen aldaar overleden.


     


  4. 15.  Jan Jan Merten Scellekens Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Anneke3, 2.Anna2, 1.Hendrick1)

    Gezin/Partner: Catharina Huybrecht Wuestenborchs. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 27. Adriaen Scellekens  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 27 dec 1598 in Hilvarenbeek; is gestorven op 27 nov 1638 in Antwerpen, België.

  5. 16.  Elysabeth Jan Merten Scellekens Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Anneke3, 2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren in in Hilvarenbeek.

    Gezin/Partner: Peter Sebrechts Vrancken. Peter is geboren in in Hilvarenbeek. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 17.  Lenaertken Wouter Peter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Wouter3, 2.Anna2, 1.Hendrick1)

    Gezin/Partner: Wouter Pauwels van den Poel. Wouter (zoon van Wouter Pauwel Huijbrechts van den Poel en Mariken Cornelis Bartholomeus Rijsbosch) is gestorven circa 1622. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 28.  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 29.  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  7. 18.  Peterken Wouter Peter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Wouter3, 2.Anna2, 1.Hendrick1)

    Aantekeningen:

    huwde Jan Willems de With de

    jonge96, geboren in 1562 of 1563, zoon van Willem Jans de


    With en van Aleyt Cornelis Melis. Evenals zijn vader had


    hij een plaats in de schepenbank van Hilvarenbeek. Van heer


    Anthonis Nouwen huurde hij in 1598 een huizing en hoeving


    aan de Kleine Westerwijk.97 In de periode 1619-1639 huurde


    hij meerdere malen het aandeel van de Bossche Sint-Janskerk


    in de Hilvarenbeek se tiende.98 Jan de With was geboren in


    1562 of 1563" en overleed te Hilvarenbeek op 5 juni 1647.10°


    De kinderen uit dit huwelijk waren:101


    a. Willem Janssen de With.102


    b. Wouter Janssen de With103, boterkramer, breukmeester,


    herbergier in het Wapen van Mechelen aan de Vrijthof,


    koopbrouwer. Hij trouwde met Marie Geraert Peter


    Noijens uit de Wouwerstraat, dochter van de smid Geraert


    Peter Geraert Hermans Noijens en van Geertruijt


    Huybrechts van Beurden ex matre Gertrudis Nouwen


    sub IIbis-2-a van deze stamboom, dus een mede-erfgename


    van heer Ghijsel Back.


    c. Heer Cornelis de With104 (1609-1659), pastoor van


    Waarschoot.


    d. Marie Jan Willenis de With.


    e. Anthonis Janssen de With105 (1606-1682), schepen van


    Hilvarenbeek, in 1656 deken van het Venerabele Gilde,


    gehuwd met Neeltjen Hendrick Cornelis Bacx.106


    f. Jan Janssen de With.


    g. Geertruyt Jans de With trouwde met Erff Wouters van


    Laerhoven, me de-erfgenaam van heer Ghijsel Back.107


    Gezin/Partner: Willem Janssen de With, Sr.. Willem (zoon van Willem Janssen de With en Aleyt Cornelis Melis Willem Goossens) is geboren circa 1562. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 30. Cornelis de With  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 2 feb 1609 in Hilvarenbeek; is gestorven op 26 mei 1659 in Waarschoot.

  8. 19.  Adrianus (Gualterus) Walteruszn Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Wouter3, 2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren circa 1560; is gestorven in 1656.

    Aantekeningen:

    overleed in 1656 of 1657. Hij was landbouwer geweest te Rovert, op de grens van Hilvarenbeek en Poppel.


    Op 27 februari 1635 had hij ten overstaan van de plebaan van Hilvarenbeek getesteerd, samen met zijn vrouw Diercxken Dïercx van Hulsel. Zij overleed op 5 mei 1635.


    Kort nadien lijkt hij zijn boerderij, -in steen-, te hebben (her)opgebouwd, want in 1637 of 1638 betaalde hij aan de Rovertse steenbakker Van Tulder ƒ 20:6:0 voor de levering van zevenduizend stenen.

    Adrianus is getrouwd met Diercxken Diercx van Hulsel circa 1590. Diercxken is gestorven op 5 mei 1635 in Hilvarenbeek. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 31. Aleidis Adrianusdr Walterus Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 27 feb 1595 in Hilvarenbeek.
    2. 32. Maria Adriaen Wouters (Walters) Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 8 sep 1597 in Hilvarenbeek.
    3. 33. Wouter (Walter) Adriaen (Gualterus Adrianuszn) Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 1 jun 1600 in Hilvarenbeek; is gestorven in 1685 in Roosendaal.
    4. 34. Joannes Adrianuszn Walterus {Nauwen} Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 3 feb 1603 in Hilvarenbeek; is gestorven in 1669 in Hilvarenbeek.
    5. 35. Lutgarda Adrianusdr Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 7 mei 1603 in Hilvarenbeek.
    6. 36. Petrus Adriaen Wouters Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 7 feb 1610 in Hilvarenbeek.

    Gezin/Partner: Theodora. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  9. 20.   Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Wouter3, 2.Anna2, 1.Hendrick1)

    Aantekeningen:

    was non bij de franciskanessen Achter de Tolbrug te 's-Hertogenbosch.


  10. 21.  Andries Adriaen Peter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Adriaen3, 2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren circa 1565; is gestorven in aug 1618 in Hilvarenbeek.

    Aantekeningen:

    I. Anthonius Mathijs Anchems (Zie 4122)


    II. Dirck Mathijss, geboren in Diessen.


    III. Corstiaen Matthijs Anschems, geboren in Diessen.


    Hij trouwde met Adriaentjen Cornelis Janssen de With, dochter van Cornelis Janssen de With en Adriaentken Peter Jans de Veth.


    Hij trouwde met Jenneken Aelbrecht Wouters


    IV. Philips Mathys Ancems, geboren in Diessen.


    V. Maycken Matthys Anschems, geboren in Diessen. Marie is overleden op maandag 17 december 1635 in Hilvarenbeek.


    Notitie bij Marie: In 1617 verkocht zij met haar man een boerderij (huis, hof, erf, schuur, bakhuis, schop, schaapskooi, akkers, weiden, hooiland, driesen) te Haghorst onder Diessen, geërfd van haar ouders.


    Zij trouwde met Andries Adriaen Peter Nouwen, zoon van Adriaen Peter Wouter Nouwen en Kathelyn Claes Janss (Lyntken) van Trier. Andries Adriaen Peter is overleden na 1644.


     


    Notitie bij Andries Adriaen Peter: Andries Adriaen Peter Nouwen 120 aan de Beerten te Hilvarenbeek. Hij was gehuwd met Maycken Matthys Anschems de Cromme 121, dochter van Mathys Anschem Michïels de Cromme, schepen van Diessen, en van Mechtelt mr Henrick Boudewijns. In 1617 verkocht zij met haar man een boerderij (huis, hof, erf, schuur, bakhuis, schop, schaapskooi, akkers, weiden, hooiland, driesen) te Haghorst onder Diessen, geërfd van haar ouders. 122 Op 17 december 1635 is zij te Hilvarenbeek overleden. Haar weduwnaar Andries gaf in 1645 zijn kinderen de tocht in zijn bezittingen, behoudens het recht om levenslang gebruik te blijven maken van de schop voor zijnen winckel om te wercken. 123 Kinderen uit dit huwelijk: 124


    1. Nicolaus Andreas Adrianuszn Nouwen, te Hilvarenbeek gedoopt op 3 oktober 1604, studeerde op een beurs van zijn oudoom Anthonis Peter Nouwen (1530-1622) en werd op 11 januari 1623 aan de universiteit van Leuven ingeschreven. Terug te Hilvarenbeek werkte hij als notaris en schoolmeester. Toen ten gevolge van de retorsie de katholieken voor de eredienst uitweken naar een kapel te Rovert, net over de grens, vestigde meester Niclaes zich te Poppel in de herdgang Rovert of Hulsel. Voortaan was hij ook koster en werd hij notaris te Poppel genoemd. Hij bleef schoolmeester, want nog in 1650 kreeg hij boven het schoolgeld van de scholaster van Hilvarenbeek een jaargeld van f 80. Weduwnaar geworden van Elisabeth van Vossem is hij vermoedelijk priester geworden. In 1641 wordt een belending vermeld van ´derve des beneficie Mariae oft des schoolmeesters´, zodat hij toendertijd minsens clericus geweest moet zijn; in mei 1669 zegende een dominus N. Nouwen te Hilvarenbeek een huwelijk in. Nadat omstreeks 1670 een schuilkerk in de dorpskern van Hilvarenbeek was ingericht, verhuisde meester Niclaes naar de Gelderstraat aldaar. Hun zoon Peter Nicolaes Nouwen (1640-1681) volgde zijn vader op als katholieke schoolmeester. In 1674 huurde meester Piero het ´Sterrenhuijs´ aan de Gemene Plaats, waar hij ongetwijfeld heeft les gegeven. Hij leverde terzelfder tijd bier. Aangezien hij in 1666 een hoed leverde, was hij van huis uit vermoedelijk hoedenmaker van zijn vak. Hij had drie kinderen bij Elisabeth: 134


    1. Bartholomeus Nouwen 135 is tegen 1640 te Hilvarenbeek geboren en was in 1650 bursaal van de stichting van de Hilvarenbeekse kanunnik Jan Goossens.136 Op 9 februari 1666 trouwde hij te Hilvarenbeek met Martijntjen Peter Blanckaerts 137, dochter van Peter Jan Blanckaerts en van Maeyken Henrick Lavaerts. De familie van Martijntjen van moederszijde was gerechtigd in het Hilvarenbeekse altaar van Maria Magdalena, waartoe ´het Sterrenhuijs´ (thans Vrijthof 23) behoorde. Bartholomeus huurde dat huis in 1671 voor f 30 per jaar. 138 Bartholomeus hertrouwde met Helena Gijsberts van Gerwen, dochter van een klompenmaker, en te Hilvarenbeek op 7 november 1679 met Anneken Peters de Gort. In 1680 bracht hij de regenten onder ogen, dat hij is een arm, desolaet man ende den soberen kost voor syne huysvrouw ende kinderen niet wel en kan winnen. 139 Vermoedelijk daarom kreeg hij van het dorpsbestuur aanstellingen tot armenjager in 1681 en tot keurmeester in 1685. 140 Zijn leven beëindigde hij als kok in het norbertijnenklooster te Tongerlo. 141 Uit het tweede huwelijk is mij een zoon bekend:


    A. Gysbert Bartholomeus Nouwen 142 is in 1694-1697 door de heilige-geesttafel uitbesteed.


    2. Cathelyn mr Niclaes Nouwen 143, samen met haar tweelingzus Maria te Hilvarenbeek gedoopt op 21 maart 1644, trouwde te Poppel op 30 mei 1671 met Peter Cornelis van Overaa 144 uit Chaam, zoon van Cornelis Janssen van Overaa. Voor zijn huwelijk was hij ruiter (in 1662 in garnizoen te Breda), daarna schutter van Hilvarenbeek.145 Cathelyn, weduwe, vroeg in 1699 om een verklaring van armoede om pro deo te kunnen procederen over haar gereghtigheden ontrent geestelijcke beneficiën ofte patrimonié´le fondatiën ondert´ gebiet van sijne conincklijcke majesteijt van Spaenjen 146, waarbij zij misschien het Mechelse kinderhuis ´de Putterij´ op het oog had (zie p. 155). Peter moet kort tevoren zijn gestorven, want in hetzelfde jaar 1699 werd hij door zijn zoon Cornelis opgevolgd als schutter.


    3. Mr Piero Nouwen 147 trouwde op 5 mei 1665 te Hilvarenbeek met Aleyt Cornelis Brants. Zijn vader volgde hij op als katholieke schoolmeester. In 1674 huurde hij het ´Sterrenhuijs´ aan de Gemene Plaats, waar hij ongetwijfeld heeft les gegeven. Hij leverde terzelfder tijd bier. Aangezien hij in 1666 een hoed leverde, was hij van huis uit vermoedelijk hoedenmaker van zijn vak. 148 Aleyt was een dochter van de tijkwever Cornelis Geraerts Brants en van de valkeniersdochter Henrick Peter Bruers alias van Dun. Op 3 januari 1680 hertrouwde Piero te Hilvarenbeek met Margriet Henrick Aerts, weduwe van de metselaar Cornelis Willems van den Dam. Het jaar daarop stierf hij. Uit zijn eerste huwelijk leefden in 1682 onmondige kinderen. 149 Tijdens de grote dorpsbrand van 1694 woonde Margriet de weduwe aan de Gemene Plaats (nu Vrijthof) in de herberg van Hendrick Huysmans. 150 Blijkens de weesrekening van 1680- 1695 waren uit het eerste huwelijk Anna Marie en Catharina Nouwen geboren. 151


    2. Mechtelt Andries Nouwen trouwde met Niclaes Schellens te Tongerlo. In 1682 was hun zoon en enige kind, Jan Niclaes Schellens, onlangs te Leuven overleden. 125


    3. Peter Andries Nouwen was gehuwd met Marie Jan Sebrechts, dochter van Hens Sibben 126 (voluit Hans Zebrechts Vrancken) en van Geertruyt Willems Moonen des raeymaeckers. In 1630 kwam hij met zijn schoonmoeder overeen haar zoon Frans Jan Sebrechts in de kost te nemen en hem bij de schoenmaker Jan Peter Sebrechts in de leer te doen: dies sullen die mombairs vanden voorschreven kints wege draegen ende betaelen het gebruyck oft gerechticheyt den gilde van Sint Crispyn competerende aenden dekens vanden ambacht. 127 In tweede echt trouwde Peter met Adriaentje Hendricx van Heusden. Hij probeerde in 1642 en 1643 vruchteloos zijn kinderen te laten opnemen in het arme-kindertehuis ´de Putterij´ te Mechelen, gesticht door Heylwich van den Nieuwenhuysen uit Diessen, aan wie hij verwant beweerde te zijn. 128 Bekende kinderen: 129


    A. Jan Peter Nouwen, geboren omstreeks 1635, vestigde zich te Tilburg. Hij gaf in 1683 een machtiging om te Tongerlo de nalatenschap van Jan Schellens te regelen. 130


    B. Maeyken Peter Nouwen liep in de veertier jaren weg van haar dienst te Poppel. Zij is te Hilvarenbeek op 29 december 1683 begraven, ongehuwd en kinderloos. Zij liet een zesde van een huis c.a. aan de Westerwijk na. 131


    C. Jacop Nouwen, vermeld in de weesrekening, misschien te identificeren met Jacob ´Niclaes´ Nouwen, die in 1669 een zoon ten doop hield van meester Piero Nouwen.


    D. Grietken, vermeld in de weesrekeningen.


    120) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Moergestel R 304, f 230", 1 december 1637. Hilvarenbeek R 32, f 161V, 23 juli 1588. R 38, f 109V, 6 juli 1607. R 39, f 123", 14 februari 1611. R 43, f 185V, 22 november 1620. R 44, f 212, 24 januari 1623. Gemeentearchief ´s-Hertogenbosch, R 1454, f 242, 23 februari 1610. R 1458, f373", 5 april 1612. R 1479, f 223V, 24 februari 1621. R 1520, f 279V, 27 april 1620. R 1521, f 55, 27 november 1620. R 1522, f 246, 8 mei 1622. R 1535, f 355, 4 mei 1624; f 599V, 27 september 1624. R 1548, f 65V, 27 november 1634.


    121) Adriaenssen, Non omnia possumus omnes, 66.


    122) Gemeentearchief ´s-Hertogenbosch, R 1493, f 440, 6 juli 1617.


    123) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 108, ongef., 26 november 1641.


    124) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 50, f 144V, 23 december 1641.


    125) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 171, f 138V, 24 augustus 1682.


    126) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 107, ongef., 27 september 1630. Adriaenssen, „Elf generaties Moonen", XIX, 22.


    127) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 107, ongef., 7 juni 1630.


    128) Adriaenssen, Non omnia possumus omnes, 390.


    129) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 49, f 401, 4 november 1639. R 51, f 267V, 11 januari 1646; f445, 6 februari 1648. R 108, ongef., 3 juli 1642. R 227, 16 juni 1642 - 6 juni 1647; 6 juni 1647 - 11 augustus 1664.


    130) Gemeentearchief Tilburg, N 58, f 32V, 9 juni 1683.


    131) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 194, ongef., 9 februari 1684.


    134) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 171, f 138", 24 augustus 1682. Een dochter overleed te Hilvarenbeek op 8 november 1669.


    135) Adriaenssen, Hilvarenbeek onder de hertog, 221, 235, 329, 374, 375.


    136) Diens exekuteur-testamentair was heer Anthonis Nouwen geweest: Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 32, f 196, 25 mei 1589.


    137) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 52, f 41", 19 augustus 1649.


    138) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 170, f 60V, 9 juni 1671.


    139) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 207, ongef., 22 juli 1680.


    140) Raadhuis Hilvarenbeek, Oud Administratief Archief 94, f 48, 14 april 1681; f78, 30 mei 1685.


    141) Rijksarchief´s-Hertogenbosch, N 789, 10 maart 1701.


    142) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 207, ongef., 25 mei 1699; 7 december 1699.


    143) Rijksarchief´s-Hertogenbosch, N 789, 4 januari 1700. Adriaenssen, Non omnia possumus omnes, 239, 417.


    144) Gemeentearchief Breda, R 774, f 71, 14 juli 1662; f 78, 14 augustus 1662. Raadhuis Hilvarenbeek, Heerlijkheidsarchief 338, 1698. Adriaenssen, "Elf generaties Moonen" , XX, 41.


    145) Raadhuis Hilvarenbeek, Heerlij kheidsarchief 118, 119, 120, 122. Oud Administratief Archief 94, f 105, 20 mei 1685. Idem 95, f 64, 25 mei 1699.


    146) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 207, ongef., 3 december 1699.


    147) Adriaenssen, Hilvarenbeek onder de hertog, 217, 349.


    148) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 226, weesrekening kinderen Nicolaes Hooievoorts.


    149) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 171, f 138V, 24 augustus 1682. Een van hen, Niclaes, werd op 29 oktober 1669 te Hilvarenbeek ten doop gehouden door de mij onbekende Jacob Niclaes Nouwen.


    150) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 173, f 86, 8 mei 1694.


    151) Rijksarchief ´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 235-11, rekening gesloten 24 maart 1695.


    152) Rijksarchief´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 38, f 63V, 9 februari 1607. R 40, f 51V, 5 december 1611. Gemeentearchief ´s-Hertogenbosch, R 1453, f227, 21 juli 1607.


    153) A.M. Frenken, "Goederen van het bisdom Peel- en Kempenland", Brabants Heem, XV (1963) 33.


    154) Rijksarchief´s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek R 34, f 9V, 20 februari 1596.


    Beroep:

    Gezin/Partner: Maycken Matthys Anschems de Cromme. Maycken (dochter van Mathys Anschem Michïels de Cromme en Mechtelt Henrick Anthonis Boudewijns) is geboren in in Diessen; is gestorven op 17 dec 1635 in Hilvarenbeek. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 37. Peter Andries Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 8 aug 1597 in Hilvarenbeek.
    2. 38. Nicolaus Andreas Adrianuszn Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 3 okt 1604 in Hilvarenbeek; is gestorven op 16 mrt 1682 in Hilvarenbeek.
    3. 39.  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  11. 22.  Jan Adriaen Peter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Adriaen3, 2.Anna2, 1.Hendrick1) is geboren op 3 feb 1603 in Hilvarenbeek.

    Aantekeningen:

    In 1643 kocht hij voor ƒ 700 akkerland en de Koijweije te Gorp aan de stroom de Leie, leenroerig aan het leenhof van Gorp.


  12. 23.  Henrick Adriaen Peter Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Adriaen3, 2.Anna2, 1.Hendrick1) is gestorven vóór 1629.

    Gezin/Partner: Cornelia (Neelken) Martens van der Sanden. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 40. Cathalyna Henrick Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 41. Martinus Nouwen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 1601 in Diessen; is gestorven op 17 jul 1677 in Antwerpen, België.
    3. 42. Johannes Nouwen(s) (Nauwens)  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in in Breda; is gestorven op 25 jul 1657 in Kalmthout, België.

  13. 24.   Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Adriaen3, 2.Anna2, 1.Hendrick1)

    Aantekeningen:

    werd in 1586 geprofest in het klooster van de zusters (des gemenen levens) van Orthen

    in de Hinthamerstraat te 's-Hertogenbosch.


  14. 25.  Jenneken Adriaen Nouwen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Adriaen3, 2.Anna2, 1.Hendrick1) is gestorven in 1603 in Poppel, België.

    Gezin/Partner: Willem Marten Goossens. Willem (zoon van Marten Henrick Goossens en Anneken Claess de Brouwer) is gestorven op 6 jan 1614. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  15. 26.   Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (7.Adriaen3, 2.Anna2, 1.Hendrick1)

    Aantekeningen:

    conventualis conventus seu domus Andree apostoli situs in


    Buscoducis, dictus comuniter tconvent vanden susteren van


    Orthen