bestemming Blenheim, Ontario

“dit is de andere truck van mijn opa’s firma Van den Boogaard Verhuizingen in Breda. Over deze truck met kenteken N-67559 (of N-67558) vertelde m’n vader me dat er een Horch-motor in geplaatst werd. Op de ene foto is de oplegger geladen met zogenaamde emigratiekisten (hier voor de families Nouwens, Mutsaers en De Bruijn met bestemming Blenheim, Ontario in Canada) die door opa van teksten werden voorzien voor ze naar de haven gingen.”

Tiest vd Boogaard op deautovanmnopa.nl

N-67559 vdBoogaard emigratie
N-67559 vdBoogaard emigratie

De vraag is: wie is/was deze Nouwens de naar Blenheim, Ontario, Canada verhuisden?

Met Google komen we niet veel verder. Een Blemheim is een soort hond, er zijn Nouwens’en die daar blijkbaar veel van houden en over schrijven. Father Henri J M Nouwen Catholic Elementary School te Ontario gooit ook wat roet in de zoekresultaten.

De opgebouwde database geeft weer een deel van het antwoord. Ik vind twee gezinnen die naar Canada verhuizen. Een daar van heet Mathee en verhuisd rond 1880, de anderen heten Nouwens en verhuizen midden in de 20ste eeuw. Wellicht zijn die het? Een puzzel!

Via www.thedutchmaster.com vinden we: “Arnold Nouwens was born in Holland and immigrated with his family to Vancouver at the age of nine. His main training and support came from his father who himself was an established painter of mainly still-life and portraits, trained in the Dutch School of Art.”

Van Arnold is geen geboortedatum te vinden. Hij gaat in 2005 met pensioen en is op zijn 9de naar Vancouver geëmigreerd.

Zijn (bij mij bekende) drie broers Adrianus, Johannes en Leonardus zijn geboren in 1936, 1937 en 1938. Als hij de oudste is zal de verhuizing van 1944 zijn, als hij de jongste is zal de verhuizing van ongeveer 1948. Het kenteken van de vrachtwagen is verstrekt in 1945. Dus Arnold zal wel het jongste broertje zijn.

Tot nu toe heb ik geen alternatieven gevonden, ik neem aan dat dit het gezin is van de verhuiswagen.

De ouders van de vier broers zijn Adrianus Lambertus Maria Nouwens (’s Hertogenbosch 1906 – Vancouver 1973) en Anna Maria Elisabeth Stokkermans (Tilburg 1909 – Richmond, British Columbia 2005). Adrianus komt uit de stamreeks die ik herken aan de naam Dirck.

Reijnier (Regnerus) Theodorus Dirck Aert Nauwen (circa 1610) is getrouwd met Jasparientje (Gasparina) Theodorusdr van Grevenbroeck  (Loon op Zand 12 jan 1614),  een bekende familie uit Loon op Zand. Zijn vader is Dieck Aert Diercx, in 1625-1626 burgemeester van Udenhout, herbergier. Hun zoon is bierbrouwer en herbergier in Loon op Zand. Nog drie generaties eerder is dan de aansluiting met onze stamreeks. Dus: Ja het is familie maar dan moet je wel tot 1550 terug gaan.

Via de email heb ik contact opgenomen met Arnold. De “Dutch master” had na al die jaren wat moeite met het Nederlands 🙂

Uit de eerste reactie van Arnold kan ik opmaken dat een aantal details niet klopt. Wordt vervolgt.