Die bekannte holländische Malerin

Een kleine bijvangst bij het zoeken in een Italiaans krantenarchief: in de lokale krant Alperzeitung van 4 maart 1933 wordt melding gemaakt van een kunsttentoonstelling in dan Haag.

Die bekannte holländische Malerin Fraulein A. van Hoytema, die Merano schon verschiedene Male besuchte, hat ihre Eindrücke von den schönen Meraner Motiven auf die Leinwand gebracht. Diese Bilder gelangten jetzt im Haag zur Ausstellung und fanden allgemeine Bewunderung, die auch in der Presse zum Ausdruck kam. So schreibt ein Kunstkritiker in dem “Maasbode” : Die Bilder von Merano üben eine große Unziehungskraft aus, denn man fühlt, wie gut die Künstlerin Licht und Farbe der Meraner Landschaft in ersatslicher Bewunderung wiedergegeben hat.”
Bei ihrem Ausenhalt in Merano verrichte die Künstlerin auch hier eine Ausstellung ihrer Bilder zu arrangieren, doch konnte diese wegen Raummangels leider nicht zustande kommen.

De bekende Nederlandse schilder Fraulein A. van Hoytema, die meerdere malen Merano heeft bezocht, heeft haar indrukken van de prachtige Merano-motieven op het scherm gebracht. Deze foto’s kwamen nu in Den Haag aan voor de tentoonstelling en vonden algemene bewondering, wat ook tot uitdrukking kwam in de pers. Een kunstcriticus schrijft in de “Maasbode”: de schilderijen van Merano oefenen veel aantrekkingskracht uit, omdat men voelt hoe goed de kunstenaar het licht en de kleur van het Merano-landschap in een staat van bewondering heeft gereproduceerd. “
Tijdens haar verblijf in Merano probeerde de kunstenares ook om hier een tentoonstelling van haar foto’s te regelen, maar vanwege een gebrek aan ruimte kon dit helaas niet uitkomen.

Een van de schilderijen van Antoinette A. van Hoijtema. In eigen bezit.