Dingena van Oers

Vandaag 7 december in 1731 wordt in Zevenbergen gedoopt Dingena van Oers. Dochter van Lamberts Jansse van Oers (1705) en Johanna Jansse van de Leur(1703). Op 7 mei 1758 trouwt Digna in Zevenbergen met Cornelius Huibert Nouwens, onze directe voorvader, zoon van Hubertus Ariens Nouwens(1705) en Johanna Jans Leijten(1707).

Huwelijk Cornelis Nouwens en Digna van Oers (NH) 07-05-1758
Huwelijk Cornelis Nouwens en Digna van Oers (NH) 07-05-1758

Digna en Cornelius krijgen in de periode tussen 1759 en 1776 elf kinderen: Margareta, Joanna, Bartolomeus, Hubertus, Joanna, Catharina, Joannes (stamreeks Nouwens), Hubertus Cornelis, Catharina, N.N. en Joanna.

Digna overlijdt op 7 sept 1803 in Zevenbergen. Ze is dan 71 jaar, haar jongste dochter is dan 25 jaar oud. Ze ziet in haar leven drie huwelijken en zeven (van de 13) kleinkinderen. Ze zal niet geweten hebben dat ze ooit 39 achterkleinkinderen zal krijgen. De naam Digna komt niet eerder in de familie voor, in de vier opvolgende generaties komt haar naam 14 keer terug. Dingena  en Digna waren overigens geen ongebruikelijke voornamen in die tijd.

In de figuur kinderen die ze in haar leven heeft gekend in het grijs, De stamreeks Nouwens (t/m Cornelis Nouwens x Lucia van Doormaal) met de kleurtjes blauw en roze. De namen Dingena, Dingemans, Digna, Dymphna in het geel. Klik op de figuur om op de details in te kunnen zoomen.

nakomelingen Dinga van Oers
nakomelingen Digna van Oers en Cornelius Nouwens

De betekenis van Digna is te vinden in de voornamenbank van het Meertens instituut: van het Latijns dignum ‘waardig’.
Hieruit blijkt ook dat ik onterecht de naam Dymphna geel gemaakt heb.