Himno di Kòrsou – het volkslied van Curaçao – is geschreven door frater M. Radulphus en gecomponeerd door frater Candidus. De naam van het volkslied is oorspronkelijk Nos Tera [Ons Land]. Later is de tekst aangepast. De oude melodie is voorzien van een nieuwe tekst. Deze werd op 22 juli 1978 aangenomen als volkslied. Op 26 juli 1978 is het lied gepresenteerd op het Brionplein.
De naam van het volkslied is sindsdien Himno di Kòrsou [volkslied van Curaçao]. Het bestaat uit acht coupletten. Bij officiële gelegenheden worden alleen de eerste twee en de laatste 2 coupletten gezongen.
Meer over het volkslied van Curaçao leest u op Wikipedia.
Maar wat is nu de relatie met de familie Nouwens?
Frater Candidus is geboren als Adriaan Johannes Nouwens. Hij is geboren in Hooge en Lage Zwaluwe op 31 juli 1863 en overleden op 23 januari 1938 in Willemstad, Curaçao. Candidus is de zoon van Adrianus Nouwens (1839-1894) en Theresia van Osta (1837-1910). Adrianus is vervolgens de zoon van Dingeman Nouwens en Petronella Vrolijk. Candidus is dus een kleinzoon van onze directe voorvader Dingeman Nouwens. En voor wie het wat zegt: Candidus is mijn eerste neef in de derde graad.
Update augustus 2017: Eindelijk de link gemaakt met een paar foto’s die ik al langer tegenkwam maar nooit kon plaatsen.
De foto’s zijn afkomstig uit de Collectie Fraters van Tilburg/ Stadsmuseum Tilburg. De collectie die Stadsmuseum Tilburg beheert, bestaande uit o.a. de Stadscollectie Tilburg, de foto’s Caribisch Erfgoed, afkomstig van de Fraters van Tilburg en de historische collectie van Uitgeverij Zwijsen B.V..
Na aanvullend speurwerk kom ik er achter dat er twee Candidus’sen zijn geweest. Beide zijn van grote invloed geweest op de eilanden. Er zijn toch niet zo subtiele verschillen:
De tweede Candidus heeft helaas naast zijn goede reputatie die is beloond tijdens zijn leven ook een andere reputatie die pas later uitkwam: http://www.de-surinaamse-krant.com/2015/02/tweede-kamerleden-stellen-vragen-over.html
Met dank aan de Stadsconservator Stadsmuseum Tilburg voor het corrigeren van de bronvermelding van de foto’s.