frater Candidus – Nos Tera

Himno di Kòrsou – het volkslied van Curaçao – is geschreven door frater M. Radulphus en gecomponeerd door frater Candidus. De naam van het volkslied is oorspronkelijk Nos Tera [Ons Land]. Later is de tekst aangepast. De oude melodie is voorzien van een nieuwe tekst. Deze werd op 22 juli 1978 aangenomen als volkslied. Op 26 juli 1978 is het lied gepresenteerd op het Brionplein.
De naam van het volkslied is sindsdien Himno di Kòrsou [volkslied van Curaçao]. Het bestaat uit acht coupletten. Bij officiële gelegenheden worden alleen de eerste twee en de laatste 2 coupletten gezongen.
Meer over het volkslied van Curaçao leest u op Wikipedia.

Maar wat is nu de relatie met de familie Nouwens?
Frater Candidus is geboren als Adriaan Johannes Nouwens.  Hij is geboren in Hooge en Lage Zwaluwe op 31 juli 1863 en overleden op 23 januari 1938 in Willemstad, Curaçao.  Candidus is de zoon van Adrianus Nouwens (1839-1894) en Theresia van Osta (1837-1910). Adrianus is vervolgens de zoon van Dingeman Nouwens en Petronella Vrolijk. Candidus is dus een kleinzoon van onze directe voorvader Dingeman Nouwens. En voor wie het wat zegt: Candidus is mijn eerste neef in de derde graad.

“Himno di Kòrsou”, het nationale volkslied van Curaçao. Pianopartij door Hein A.M. van Maarschalkerwaart.

Update augustus 2017: Eindelijk de link gemaakt met een paar foto’s die ik al langer tegenkwam maar nooit kon plaatsen.

fr. Candidus Nouwens (links)
Scherpenheuvel. Groep pupillen met fr. Candidus Nouwens, fr. Stephanus Schreuder, fr. Casimirus v. Rijsewijk
Willemstad I. Groepsfoto convent. Waarschijnlijk bij goud fr. Candidus Nouwens – 1 mei 1931
Voor een grot in Noord-Bonaire. Fr. Candidus Nouwens, fr. Ignatius v. Loyola Janssen, fr. Dismas v.d. Heuvel
Willemstad I. Fr. Ignatius v. Loyola Janssen, fr. Paschasius v. Loon, fr. Sigismund Hermans (), fr. Chrysologus Willems, fr. Theodorus Laureijssen, fr. Candidus Nouwens

 

Een gedachte over “frater Candidus – Nos Tera”

  1. Na aanvullend speurwerk kom ik er achter dat er twee Candidus’sen zijn geweest. Beide zijn van grote invloed geweest op de eilanden. Er zijn toch niet zo subtiele verschillen:

  2. Frater Candidus Nouwens leefde van 1863 tot 1938. Hij werkte en stierf op Curaçao. Hij is geboren als Nouwens en hij is de schrijver van de muziek van het volkslied.
  3. Frater M. Candidus leefde van 1919 tot 1998 en werkte op Bonaire. Hij is geboren als Arnoldus Cornelis van der Linden. In deurne schreven ze over hem.
  4. De tweede Candidus heeft helaas naast zijn goede reputatie die is beloond tijdens zijn leven ook een andere reputatie die pas later uitkwam: http://www.de-surinaamse-krant.com/2015/02/tweede-kamerleden-stellen-vragen-over.html

Reacties zijn gesloten.