Marij Ann van Hoijtema

In een eerder verhaal over Dr. Joseph Nouwens kwam ik er achter dat hij begraven is met zijn levenspartner Mary Ann van Hoytema. In de familie was niet veel bekend behalve dat zij barones zou zijn?

In het archief is een foto te vinden van Johan/Joseph Nouwens in Merano met twee dames op leeftijd. De vraag is; wie zijn deze dames?

Joseph Nouwens in Merano
Joseph Nouwens in Merano

Lange tijd kon ik niets over Mary Ann vinden, tot een paar dagen geleden.

geboorte Mary Ann van Hoijtema Arnhem 15 okt 1879
geboorte Mary Ann van Hoijtema Arnhem 15 okt 1879

Marij Ann van Hoijtema is geboren in Arnhem op 15 okt 1879. Ze is de dochter van Wilem Jacob van Hoijtema (1847-1886), kapitein veldartillerie en Jkvr. Agatha Antoinetta von Weiler (1850-1913).

Willem Jacob Hoijtema is de zoon van mr. Willem Jacob Hoijtema en Marij Anna de Jongh. Hij trouwt op 15 januari 1872 te Zutphen met Agatha, de dochter van Jhr. Friedrich Eduard von Weiler en Antoinette Frederika Everharda van Eck.

familieblad van Hoijtema – Zutphen

Marij Ann heeft een zus, Antoinette Agathe van Hoijtema (Delft 6 dec 1875 – ‘s-Gravenhage 30 sep 1967). Antoinette is kunstschilder, van haar is bekend dat ze een studiereis maakte naar Italië. Een van haar werken van 1962 is gemaakt in Merano.

Catawiki schrijft:
Leerling van “Kunstoefening” te Arnhem en van H.P. Bremmer. Zij woonde en werkte in Brummen tot 1905, daarna in Scheveningen en Den Haag. Zij maakte reizen door Italië, Spanje, Noord en Zuid Afrika. Antoinette van Hoytema schilderde, aquarelleerde, tekende en lithografeerde in naturalistische trant landschappen, stadsgezichten, portretten en stillevens.

Lid van “De onafhankelijken” te Amsterdam, van de Federatie v. B.B.K. en de Schilderessenvereniging “O.D.I.S.”. Werken in bezit van Museum Boymans Van Beuningen te Rotterdam, Gemeentemuseum en Gemeentearchief te Den Haag, Museum Kröller-Müller Otterlo.

Antoinette in Merano 1962

label Hoijtema Merano

Bijzonder van dit werk is de situatie en het hekwerk. Het lijkt erg op het wandelpad wat vlakbij het huis van Jozef ligt in het centrum van Merano zoals ook op de foto met de dames te zien is.

Door een toeval kwam ik er achter dat het werk aangeboden werd op een veiling. Ik stuurde de aanbieder een bod maar kreeg geen reactie. Door toeval las de aanbieder bijna een jaar later mijn email, hij had hem eerder niet gelezen. Ik kon het werk alsnog overnemen en het staat nu bij mij thuis in Leiden. Het is geen kunstwerk maar de context maakt het toch wel bijzonder.

Antoinette

Haagse schilderes Hoytema 29 november 1950
Haagse schilderes Hoytema 29 november 1950

Mijn voorzichtige conclusie is dat dit dezelfde dame is met de zwarte jurk als op de foto boven. Daarmee zou de dame rechts Marij Ann zijn. De foto zou hiermee ook gedateerd kunnen worden op 1962.

Antoinette en Mary Ann hebben een bekende achterneef, de illustrator Theo van Hoytema 

theodoor van Hoytema

De moeder van Marij Ann is Jonkvrouw. Dit is geen titel maar een predicaat, gevoerd door de meeste leden van adellijke families. Het duidt aan dat men wel tot de adel behoort, maar geen titel heeft.

Wikipedia legt uit hoe dit werkt.

Marij Ann mag zolang ze niet trouwt ook het predicaat Jonkvrouw gebruiken. Haar aanspreektitel is dus Jonkvrouw  Marij Ann van Hoijtema.

Grafsteen in Merano van levenspartners Jozef Nouwens en Mary Ann van Hoytema

 

Een gedachte over “Marij Ann van Hoijtema”

  1. Ik wist van deze historie. Daarom was hij ontslagen in Rome en moest terugkomen naar heeswijk. Maar dat deed hij niet omdat hij hartklachten had. Hij werd uit het ambt ontslagen en vertrok met zijn geliefde naar Merano. Maar iedere zondag trok hij zijn pij weer aan en deed in dat kerkje de mis. Hij had een prachtige villa “saxifraga”, mijn familie heeft hem daar nog bezocht. Toen hij na zijn dood al zijn geschreven lectuur aan de orde schonk was hij ineens de geweldige! Ik heb hier het tijdschrift van de orde. Wat een comedie!
    Opa en oma waren toen ter tijd op audientie bij de paus met hem . Ik heb een prachtig portret uit die tijd. Oma vertelde me dat hij zo gezien was dat alle deuren voor hen in het Vaticaan open vlogen.
    Omaatje nouwens heeft niet veel over Joseph verteld. Ze vond hem maar een deugniet. Terwijl hij lieve briefjes stuurde met de woorden lief zusje. Oma moest hem informatie geven over tante non, Zuster Josepha die op de marienburg woonde.

Reacties zijn gesloten.